knarrenhof
Matina en Lejo in hun woning. Foto | indebuurt Zwolle

Sociaal betrokken en graag tussen de mensen. Zwollenaren Lejo en Matina zitten volledig op hun plek in Het Aahof, de allereerste Knarrenhof van Zwolle. Een nieuw woonconcept voor vijftigplussers bestaande uit 48 levensloopbestendige huizen, waar je elkaar een handje helpt. “Gewoon burenfatsoen is wat de bewoners bindt.”

De seniorenwoningen in Het Aahof, op de voormalige Aa-badlocatie, vormen de eerste Knarrenhof in Nederland. Waarschijnlijk komen er nog een hoop bij, want het concept is enorm populair. Wekelijks worden rondleidingen gegeven en zelfs ministers komen over de vloer. Het doel van de Knarrenhof? Vijftigplussers wonen er zelfstandig, maar helpen elkaar; een perfecte oplossing voor de vergrijzing, toename van eenpersoonshuishoudens, eenzaamheid en afname van sociale contacten op latere leeftijd. De bewoners tekenen een sociaal contract waarin ze aangeven bereid te zijn te investeren in hun buren en zo nu en dan een handje helpen.

Sociale betrokkenheid

Lejo en Matina wonen nu een jaar in hun nieuwe woning. Twee zestigers die allebei nog werken en daarnaast veel andere dingen doen. Lejo tennist, zingt bij de Koorbazen en zit in de werkgroep beheer & onderhoud. Matina zit in het bestuur van de bewonersvereniging Aahof, houdt van bloemschikken en eet maandelijks met de eetclub.

woonkamer
De woonkamer van Matina en Lejo. Foto | indebuurt Zwolle

Het echtpaar woonde hiervoor op een steenworp afstand van de Knarrenhof. Hun kinderen zwommen nog in het oude Aa-Bad. “Nadat ze uit huis gingen wilde ik op zoek naar een kleinere woning, iets meer duurzaam”, zegt Matina. “Lejo niet, hij vond het prima zo.” Toen ze hoorden over het concept Knarrenhof waren ze meteen enthousiast. Het omzien naar elkaar, de sociale betrokkenheid. “Zoiets wilden we vroeger al. We zitten hier nu een jaar en vinden het fantastisch. We wonen hier zó comfortabel!”

Toekomstbestendig

Hun huis is ’toekomstbestendig ingericht’: alle noodzakelijke voorzieningen beneden, nog een paar extra slaapkamers boven. “Als we de trap niet meer op kunnen, leven we gewoon beneden”, lacht Matina. Verder heeft het echtpaar een eigen terras, dat uitkijkt over de grote gemeenschappelijke tuin. “Die onderhouden we gezamenlijk. Ideaal, want toen we vorig jaar terugkwamen na een maand Indonesië zag de tuin er nog steeds prachtig uit.”

knarrenhof
De gemeenschappelijke tuin. Foto | indebuurt Zwolle

Sociale activiteiten

In Het Aahof is het gros met pensioen, maar er zijn – net als Matina en Lejo – ook wat bewoners die nog werken. “De één is in de vijftig, de ander is tachtig. Die variatie in leeftijden maakt het juist leuk”, zegt Matina. Lejo: “Ik moest in het begin echt wel even wennen. Ineens woon je tussen allemaal ouderen, niet tussen jonge gezinnen met kinderen. Inmiddels vind ik het concept helemaal fantastisch en gaan we met iedereen goed om.” Aan sociale activiteiten geen gebrek, want er is een eetclub en er wordt maandelijks geborreld. “We zijn onlangs zelfs met een clubje naar Hedon geweest.” Sociaal middelpunt is het Hofhuis, eigendom van de ‘krasse knarren’. “Bloemschikken, borrelen, eten met de eetclub, doen we allemaal hier. Je kunt de ruimte ook reserveren voor een feestje, heb je mooi geen troep in huis.”

Het Hofhuis, de gemeenschappelijke ruimte. Foto | indebuurt Zwolle

Binnen Het Aahof zijn verschillende werkgroepen om zaken te organiseren. “Zo is er een werkgroep die zich bekommert om de gemeenschappelijke tuin, een werkgroep die activiteiten organiseert en een groep die het Hofhuis beheert”, legt Matina uit. “Is trouwens niet verplicht hoor, maar het wel fijn als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Af en toe een taart bakken of voor een kopje koffie zorgen is al genoeg.”

Landelijk voorbeeld

Matina en Lejo zijn erg content met hun woonplek en ook hun omgeving reageert lovend. “Nu wel, nu is iedereen jaloers”, lacht Matina. “Mensen zeiden eerst heel lacherig: ‘Weet je wel zeker dat je wilt verhuizen naar een bejaardentehuis?’ Nu zien ze ons mooie huis in Het Aahof en willen ze ook ook wonen in een Knarrenhof!”

Lejo en Matina wonen in Het Aahof, de allereerste Knarrenhof van Zwolle – indebuurt Zwolle